Introduktion till Emil

EMIL JENSEN – Än susar skogen
Cykelturné i sommar, på tåg med föreställning i höst

Emil Jensen gör hela sin sommarturné per cykel som en manifestation för miljön, freden och klimatet, med trädplantering, närodlade gästartister och en ny föreställning med musik, poesi och komik om livet på jorden.

Emil Jensen har senaste åren turnerat med sina föreställningar för fullsatta hus genom hela Sverige, på allt ifrån Dramaten till Way Out West, från Ale Stenar i söder till Kiruna i norr. Nu är det äntligen dags för en ny föreställning och ny turné: ”Än susar skogen”. I sommar helt och hållet per cykel, som en personlig och konkret manifestation för hållbarhet.

Miljöengagemanget har gått som en grön tråd genom Emils liv som både artist och aktivist, nu tar han detta ytterligare ett steg:

– Min nya föreställning handlar om livet på planeten, som en hyllning till den biologiska mångfalden, till alla som inte har någon röst, till alla som ännu inte fötts, för fred på och med jorden. Då kändes det självklart att genomföra turnén i just denna form. Mycket snack och mycket verkstad, säger Emil själv om den revolutionerande turnémetoden.

Cykelturnén är ett samarbete med Naturskyddsföreningen, och förhoppningen är att gjuta lite mod, tröst och handlingskraft i en svår tid.

– Min tanke är att det framför allt kan inspirera. ”Kolla, här har vi en klen poet som cyklar hela sin turné, det kanske inte är så svårt att ändra lite på vår livsstil ändå”. Att sprida dåligt samvete funkar sällan som en hållbar drivkraft till förändring, har jag märkt, men att gå från ord till handling på det här sättet ger människor lite ljus och glöd i en mörk tid.

Emil har hyllats för sina Sommarprat och Vinterprat i radio och hans liveframträdanden har beskrivits som just sommarprat på scen, där hans låtskatt varvas med personliga berättelser, lyrik och komik. I sin helt egna blandning av humor och allvar tar han mellansnacket till en ny genre. Genom åren har Emil gjort flera uppmärksammade samarbeten, bland annat i form av duetter med Klara Söderberg, Melissa Horn och Ane Brun, och föreställningar med Nour El Refai och Mikael Wiehe.

Andra inslag under turnén är plantering av vårdträd och ”närodlade gästartister”. Emil förklarar:

– Skulle någon av mina kära kollegor vara i någon ort jag uppträder i, eller om våra turnévägar korsas, blir det säkert en och annan duett under sommaren, där ingen ska behöva flänga långt för att medverka. Och eftersom jag alltid tolkar saker så konkret, kommer också inslag av trädplantering ske längs vägen – jag växte upp med en affisch där det stod ”Även om jorden skulle gå under imorgon skulle jag fortfarande plantera ett träd idag”.

Till hösten följs cykelturnén upp med en tågturné som bjuder på en större föreställning i två akter med plats för fantastiska stråkmusiker, gäster, overheadapparater och allt annat fint och storslaget som inte får plats i en cykelkorg.

Genom åren har Emil prisats för sin ordkonst och musik, men också för det engagemang som genomsyrar hans texter och artisteri och inte lämnar någon oberörd. Senast fick han Karl Gerhard- priset för sina texter, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande och han har fått flera miljöpriser och nominerats till Martin Luther King-priset för civilkurage. Han gör kåserier på söndagar i ”Godmorgon, världen” i Sveriges Radio P1 där han också hörs återkommande i ”Tankar för dagen”. Han har släppt åtta rosade album, fyra böcker och är sedan tidigare europamästare i Poetry Slam.

Ur motiveringen till Gustav Frödings lyrikpris:

”Bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid.”

Emil Jensen – Än susar skogen, cykelturnén:

1 juli STOCKHOLM Sergels torg (kortare framträdande och avvinkning)
2-3 juli MARIEFRED Kalkfest
4 juli GNESTA Vår Lokal
5 juli NYKÖPING Fåfängan
6 juli KATRINEHOLM ETC Solpark
8 juli SVÄRTINGE Skrikhult
9 juli LINKÖPING Naturlogi
10 juli ÅTVIDABERG Borkhult Lapphem

12 juli VALDEMARSVIK, Långrådna Kultur
13 jul GAMLEBY Lofta Café
14 juli VÄSTERVIK Visfestivalen
16 juli LÅNGASJÖ Mundekulla
17 juli VÄXJÖ, INGELSTAD Hembygdsgården

19 juli BRÄKNE-HOBY, Hjälmsa
23 juli SKILLINGE Skillinge teater
28 juli MALMÖ, TORUP Stenladan
30 juli LUND Stadsparken
31 juli SVALÖV Fridhems Folkhögskola

2 aug HELSINGBORG Sofiero Gård

3 aug HÖGANÄS, Blå hallen
4 aug VÅXTORP Vallåsens Värdshus
5 aug HALMSTAD Kafé Rotundan
6 aug VARBERG Svineriet
10 aug ÅSTOL Åstol Rökeri
11 aug ORUST Slussens pensionat
12 aug GÖTEBORG Way Out West/Greentopia
13 aug MARIESTAD Lilla Björkö
15 aug ÖREBRO Kulturkvarteret

16 aug ESKILSTUNA, Biografbaren

17 aug VÄSTERÅS, Stadsparken
19 aug UPPSALA Parksnäckan
20 aug STOCKHOLM Vitabergsparken

Och så tar jag cykeln på båten för en bonus:

31 aug VISBY St Nicolai Ruin

Emil Jensen – Än susar skogen, föreställningen

26 okt STOCKHOLM Cirkus29 okt MALMÖ Malmö Live

11 nov GÖTEBORG Stora Teatern12 nov GÖTEBORG Stora Teatern13 nov GÖTEBORG Stora Teatern19 nov KRISTIANSTAD Kulturkvarteret25 nov LUND Stadsteatern

1 dec ÖSTERSUND Storsjöteatern2 dec UMEÅ Idunteatern3 dec SUNDSVALL Sundsvalls Teater

Fler datum tillkommer.

KORT FAKTA Av Emil om Emil.

DISKOGRAFI

2004 Jag har splittrats (ep)
2004 Kom hem som nån annan (album)
2006 Orka då (album)
2006 Maj förra året (ep)
2006 Mellansnack (en ljudbok med spoken word, komik och lyrik)
2008 Emil Jensen (album)
2009 300 eMIL (dvd med dokumentär om cykelturnén+bonus-ep med musik och snack)
2011 Rykten (album)
2011 Snacka om (ljudbok)
2013 I det nya landet (album)
2015 Om du inte står för något faller du för allt (album och bok)

2016 Gå aldrig ombord (ep)

2016 Två naturliga armar (album)

2018 En gemensam galning (album)

Singlar: Hela vägen ner, Naken ner på knä, Maj förra året, Spelar stor roll, Ghana mot Italien, Så får du mig ändå, Hör dåligt fattar trögt, Allt jag gillar upphör, Lite väl John och Yoko, Bedrägeri, Nyår, Radioaktivitet, Till och med dom, Fått nåt i ögat, Saknar du mig, Kolla på film. Varför hälsar vi på dom? Trollslända med dold agenda.

BIBLIOGRAFI

2015 Om du inte står för något faller du för allt (samlade låttexter, lyrik, krönikor mm)

2018 Vad var det jag sa? (samlade radioprat – tankar för dagen, sommarprat, kåserier mm)

SAMARBETEN

2008 medverkade jag på ”Andra sjunger Olle Ljungström, i en duett ”Vissa funktioner” med Ane Brun

2008 medverkade jag på ”Tjo vad det viftar” – visor från förra sekelskiftet, tillsammans med bla. Peps Persson, dels med en sololåt, dels med en duett med Nadin Al Khalidi.

2011 släpptes singeln “Nyår” som blev en duett med Familjen (Johan T Karlsson) som också remixade den. Han producerade även mina första två skivor och jag körar på hans gamla dänga “Det snurrar i min skalle”. Mycket av mina inspelningar genom åren har varit i nära samarbete med honom. Flera av låtarna på mina första skivor har jag skrivit med Marcus Cato och frekvent förekommande på flera låtar genom alla år är även Edda Magnason.

På skivan “I det nya landet” medverkar Klara Söderberg i två duetter av samma låt “Radioaktivitet” och Klubbkören på låten “Vi”. I “Fått nåt i ögat” sjunger Johan T Karlsson och Edda Magnason refrängerna.

Singeln “Kolla på film” från skivan “Två naturliga armar” som släpps hösten 2016 är en duett med Iiris Viljanen.

FÖRESTÄLLNINGAR

2007 genomförde jag en uppmärksammad sommarturné helt och hållet per cykel som en personlig men stenhårt konkret manifestation för hållbar utveckling – 300 mil och ett 30tal spelningar med gitarren på ryggen genom sommarsverige. Mer om denna turné kan man se i dokumentärfilmen “300 eMIL”. På hösten följde jag upp den med en massiv tågturné.

2008 gjorde jag en sommarturné tillsammans med Lars Winnerbäck, Miss Li, Maia Hirasawa, Sofia Karlsson, Markus Krunegård och Cissi & Nour.

2008 gjorde jag höstföreställningen ”Jensen & Persson” tillsammans med min stora idol Sanna Persson Halapi.

2009 turnerade jag med soloföreställningen “En dödsrolig kväll om sorg och saknad”.

2011 med föreställningen “Livs levande”

December 2011 “Emil & Nour” tillsammans med Nour El-Refai

Den föreställningen har världens långsammaste turné och vi gör den i snitt en gång om året.

2013-2014 turnerade jag i ett år med föreställningen “I det nya landet” efter skivan med samma namn.

2015 släpptes samlingsskivan och boken “Om du inte står för något faller du för allt” och jag turnerade med föreställningen med samma namn.

Sommaren 2016 var jag sommarpratare i Sveriges Radio. Och på vintern 2016 och 2017 var jag även vinterpratare.

2016-2017 Turné med föreställningen “Flyktpotatis”

Höst 2018-2019 Turné med föreställningen “En gemensam galning”

FILM 

2008 gjorde jag min långfilmsdebut som skådespelare i Jan Troells Oscarsbidrag ”Maria Larssons eviga ögonblick”. Filmen har redan vunnit många fina internationella priser och fyra guldbaggar och gick på biograferna runt om i världen hösten 2008-våren 2009.

2008 släpptes dokumentären 300 (e)MIL om “Cykelturnén” året innan.

2015 gjorde SVT en timmes specialprogram/dokumentär “Emil Jensen”, med fokus på föreställningen “I det nya landet” med mycket annat runtomkring.

PRISER

2020 Karl Gerhard-priset

2018 STIMs stipendium

2017 Evert Taube-priset

2017 Skånes Kulturpris

2017 Staffanstorps kulturpris

2012 SKAPs pris

2011 Gustaf Fröding-priset

2010 Skånes miljöpris

2009 Hoola-Bandoola-priset till minne av Björn Afzelius

2008 Riksteaterns stipendium

2007 Stig Sjödin-priset

2007 Rebells artistpris

2004 Sverige- och europamästare i poetry slam

Och framför allt har jag fått frisedel från det militära

HISTORIA

I begynnelsen skrev jag mest musik, men så blev det texter över och jag började prata och utforska utrymmet mellan låtarna på mina konserter. Det mellansnack som då spårade ur – ibland en dikt, ibland ett skämt, ibland en monolog, oftast alla tre på samma gång – är grunden till allt det jag sen skrivit utanför musiken.

Runt sekelskiftet (2001) skrev jag ett par pjäser som jag regisserade och satte upp i Stockholm på olika teatrar. 2002-2003 skrev jag krönikor för olika humorprogram i Sveriges Radio, bland annat ”Så funkar det”.

2004 släppte jag min första soloskiva och upptäckte jag att jag kunde förena allt jag gjorde på en scen till en helt egen genre, och då började jag göra föreställningar med popmusik, poesi, ståuppkomik och liggnertragik. Därefter har jag gjort ett dussintal turnéer och hundratals spelningar/föreställningar på allt från Peace and Love-festivalen till Dramaten runt om i Sverige och norra Europa.

Förutom att berätta små fiktiva och autentiska historier och vända ut och in på mig själv i mina låtar, brukar jag, inte minst i mina mellansnack, skriva och prata om det som känns angeläget, som mänskliga rättigheter, feminism och hållbar utveckling.

I många år har jag skrivit krönikor för tidningen ETC. På söndagar gör jag kåserier i “Godmorgon, världen” i Sveriges radio och återkommande “Tankar för dagen” i samma kanal. Där hade jag också mitt egna program “Mellansnack”.