Pressbilder

Höger/ctrl-klicka och välj “Spara länk som…” för att ladda ner bilderna. Ange fotografens namn vid publicering.

UNITED STAGE PRESENTERAR:

EMIL JENSEN – Än susar skogen

Cykelturné i sommar, på tåg med föreställning i höst

Emil Jensen gör hela sin sommarturné per cykel som en manifestation för miljön, freden och klimatet, med trädplantering, närodlade gästartister och en ny föreställning med musik, poesi och komik om livet på jorden.

Emil Jensen har senaste åren turnerat med sina föreställningar för fullsatta hus genom hela Sverige, på allt ifrån Dramaten till Way Out West, från Ale Stenar i söder till Kiruna i norr. Nu är det äntligen dags för en ny föreställning och ny turné: ”Än susar skogen”. I sommar helt och hållet per cykel, som en personlig och konkret manifestation för hållbarhet.

Miljöengagemanget har gått som en grön tråd genom Emils liv som både artist och aktivist, nu tar han detta ytterligare ett steg:

– Min nya föreställning handlar om livet på planeten, som en hyllning till den biologiska mångfalden, till alla som inte har någon röst, till alla som ännu inte fötts, för fred på och med jorden. Då kändes det självklart att genomföra turnén i just denna form. Mycket snack och mycket verkstad, säger Emil själv om den revolutionerande turnémetoden.

Cykelturnén är ett samarbete med Naturskyddsföreningen, och förhoppningen är att gjuta lite mod, tröst och handlingskraft i en svår tid.

– Min tanke är att det framför allt kan inspirera. ”Kolla, här har vi en klen poet som cyklar hela sin turné, det kanske inte är så svårt att ändra lite på vår livsstil ändå”. Att sprida dåligt samvete funkar sällan som en hållbar drivkraft till förändring, har jag märkt, men att gå från ord till handling på det här sättet ger människor lite ljus och glöd i en mörk tid.

Emil har hyllats för sina Sommarprat och Vinterprat i radio och hans liveframträdanden har beskrivits som just sommarprat på scen, där hans låtskatt varvas med personliga berättelser, lyrik och komik. I sin helt egna blandning av humor och allvar tar han mellansnacket till en ny genre. Genom åren har Emil gjort flera uppmärksammade samarbeten, bland annat i form av duetter med Klara Söderberg, Melissa Horn och Ane Brun, och föreställningar med Nour El Refai och Mikael Wiehe.

Andra inslag under turnén är plantering av vårdträd och ”närodlade gästartister”. Emil förklarar:

– Skulle någon av mina kära kollegor vara i någon ort jag uppträder i, eller om våra turnévägar korsas, blir det säkert en och annan duett under sommaren, där ingen ska behöva flänga långt för att medverka. Och eftersom jag alltid tolkar saker så konkret, kommer också inslag av trädplantering ske längs vägen – jag växte upp med en affisch där det stod ”Även om jorden skulle gå under imorgon skulle jag fortfarande plantera ett träd idag”.

Till hösten följs cykelturnén upp med en tågturné som bjuder på en större föreställning i två akter med plats för fantastiska stråkmusiker, gäster, overheadapparater och allt annat fint och storslaget som inte får plats i en cykelkorg.

Genom åren har Emil prisats för sin ordkonst och musik, men också för det engagemang som genomsyrar hans texter och artisteri och inte lämnar någon oberörd. Senast fick han Karl Gerhard- priset för sina texter, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande och han har fått flera miljöpriser och nominerats till Martin Luther King-priset för civilkurage. Han gör kåserier på söndagar i ”Godmorgon, världen” i Sveriges Radio P1 där han också hörs återkommande i ”Tankar för dagen”. Han har släppt åtta rosade album, fyra böcker och är sedan tidigare europamästare i Poetry Slam.

Ur motiveringen till Gustav Frödings lyrikpris:

”Bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid.”

Emil Jensen – Än susar skogen, cykelturnén:

1 juli STOCKHOLM Sergels torg (kortare framträdande och avvinkning)
2-3 juli MARIEFRED Kalkfest
4 juli GNESTA Vår Lokal
5 juli NYKÖPING Fåfängan
6 juli KATRINEHOLM ETC Solpark
8 juli SVÄRTINGE Skrikhult
9 juli LINKÖPING Naturlogi
10 juli ÅTVIDABERG Borkhult Lapphem

12 juli VALDEMARSVIK, Långrådna Kultur
13 jul GAMLEBY Lofta Café
14 juli VÄSTERVIK Visfestivalen
16 juli LÅNGASJÖ Mundekulla
17 juli VÄXJÖ, INGELSTAD Hembygdsgården

19 juli BRÄKNE-HOBY, Hjälmsa
23 juli SKILLINGE Skillinge teater
28 juli MALMÖ, TORUP Stenladan
30 juli LUND Stadsparken
31 juli SVALÖV Fridhems Folkhögskola

2 aug HELSINGBORG Sofiero Gård

3 aug HÖGANÄS, Blå hallen
4 aug VÅXTORP Vallåsens Värdshus
5 aug HALMSTAD Kafé Rotundan
6 aug VARBERG Svineriet
10 aug ÅSTOL Åstol Rökeri
11 aug ORUST Slussens pensionat
12 aug GÖTEBORG Way Out West/Greentopia
13 aug MARIESTAD Lilla Björkö
15 aug ÖREBRO Kulturkvarteret

16 aug ESKILSTUNA, Biografbaren

17 aug VÄSTERÅS, Stadsparken
19 aug UPPSALA Parksnäckan
20 aug STOCKHOLM Vitabergsparken

Och så tar jag cykeln på båten för en bonus:

31 aug VISBY St Nicolai Ruin

Emil Jensen – Än susar skogen, föreställningen

26 okt STOCKHOLM Cirkus29 okt MALMÖ Malmö Live

11 nov GÖTEBORG Stora Teatern12 nov GÖTEBORG Stora Teatern13 nov GÖTEBORG Stora Teatern19 nov KRISTIANSTAD Kulturkvarteret25 nov LUND Stadsteatern

1 dec ÖSTERSUND Storsjöteatern2 dec UMEÅ Idunteatern3 dec SUNDSVALL Sundsvalls Teater

Fler datum tillkommer.

Bokning: United Stage Artist

Pange Öberg, turnéproducent

pange@unitedstage.se, 0708-464633

www.unitedstage.se

Press/media/intervjuer:

Liza Berthelsen 070-224 40 63

liza@lizab.se

Skivbolag

Adrian Recordings, Magnus Bjerkert

magnus@adrianrecordings.com, 0709–20 38 53

www.adrianrecordings.com