Introduktion till Emil
United stage presenterar;
Emil Jensen – Sånger och snack (som lyktor i mörkret) 2023-24
En upprymmande upplevelse med en av Sveriges mest lysande scenkonstnärer.
Alla som sett Emil trollbinda sin publik genom åren har upplevt hans helt unika blandning av musik och ordtrolleri, allvar och komik, personligt och politiskt. Nu gör han för första gången samma sak på album, ”Än susar skogen – sånger och snack”, ett temaalbum om biologisk mångfald, som är både skiva och bok. I samband med detta gör han föreställningen där han blandar material från albumet med både nyskrivet och urval från sin låtskatt.
Under de senaste åren har Emil turnerat med sina säregna föreställningar för fullsatta hus genom hela landet – på allt ifrån Dramaten till Way out west, från Ale Stenar i söder till Kiruna i norr. Sommaren 2022 gjorde Emil en uppmärksammad klimatturné genom Sverige, helt och hållet per cykel. 400 mil med gitarren i lådan, solcellspanel på pakethållaren och 36 uppträdanden med succéföreställningen ”Än susar skogen”. En egensinnig men stenhårt konkret manifestation för hållbarhet, fred och det snillrika livet på jorden.
Få artister har förmågan att närma sig de svåraste frågorna och hela tiden hitta vändningarna och komiken i allvaret och lyckas gjuta både kraft, tröst och engagemang i publiken i en tid när det behövs som allra mest.
För att förstå Emils mångsidighet som artist ger utmärkelserna han fått en viss inblick, han har fått Gustav Fröding-priset för sin lyrik, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande, Karl-Gerhard-priset för sina shower, mängder av miljöpriser och nominerats till Martin Luther King-priset för civilkurage.
Han har gjort flera hyllade sommarprat och vinterprat i Sveriges radio, där han också hörs återkommande som kåsör i Godmorgon, världen och Tankar för dagen.
Allt detta tillsammans skapar det uttryck som blivit hans helt egna, där publik och lyssnare kastas mellan melankoli och hopp, allvarliga globala ämnen och komiska personliga berättelser, i en blandning som inte lämnar någon oberörd.
KORT FAKTA Av Emil om Emil.
DISKOGRAFI
2004 Jag har splittrats (ep)
2004 Kom hem som nån annan (album)
2006 Orka då (album)
2006 Maj förra året (ep)
2006 Mellansnack (en ljudbok med spoken word, komik och lyrik)
2008 Emil Jensen (album)
2009 300 eMIL (dvd med dokumentär om cykelturnén+bonus-ep med musik och snack)
2011 Rykten (album)
2011 Snacka om (ljudbok)
2013 I det nya landet (album)
2015 Om du inte står för något faller du för allt (album och bok)
2016 Gå aldrig ombord (ep)
2016 Två naturliga armar (album)
2018 En gemensam galning (album)
Singlar: Hela vägen ner, Naken ner på knä, Maj förra året, Spelar stor roll, Ghana mot Italien, Så får du mig ändå, Hör dåligt fattar trögt, Allt jag gillar upphör, Lite väl John och Yoko, Bedrägeri, Nyår, Radioaktivitet, Till och med dom, Fått nåt i ögat, Saknar du mig, Kolla på film. Varför hälsar vi på dom? Trollslända med dold agenda.
BIBLIOGRAFI
2015 Om du inte står för något faller du för allt (samlade låttexter, lyrik, krönikor mm)
2018 Vad var det jag sa? (samlade radioprat – tankar för dagen, sommarprat, kåserier mm)
SAMARBETEN
2008 medverkade jag på ”Andra sjunger Olle Ljungström, i en duett ”Vissa funktioner” med Ane Brun
2008 medverkade jag på ”Tjo vad det viftar” – visor från förra sekelskiftet, tillsammans med bla. Peps Persson, dels med en sololåt, dels med en duett med Nadin Al Khalidi.
2011 släpptes singeln “Nyår” som blev en duett med Familjen (Johan T Karlsson) som också remixade den. Han producerade även mina första två skivor och jag körar på hans gamla dänga “Det snurrar i min skalle”. Mycket av mina inspelningar genom åren har varit i nära samarbete med honom. Flera av låtarna på mina första skivor har jag skrivit med Marcus Cato och frekvent förekommande på flera låtar genom alla år är även Edda Magnason.
På skivan “I det nya landet” medverkar Klara Söderberg i två duetter av samma låt “Radioaktivitet” och Klubbkören på låten “Vi”. I “Fått nåt i ögat” sjunger Johan T Karlsson och Edda Magnason refrängerna.
Singeln “Kolla på film” från skivan “Två naturliga armar” som släpps hösten 2016 är en duett med Iiris Viljanen.
FÖRESTÄLLNINGAR
2007 genomförde jag en uppmärksammad sommarturné helt och hållet per cykel som en personlig men stenhårt konkret manifestation för hållbar utveckling – 300 mil och ett 30tal spelningar med gitarren på ryggen genom sommarsverige. Mer om denna turné kan man se i dokumentärfilmen “300 eMIL”. På hösten följde jag upp den med en massiv tågturné.
2008 gjorde jag en sommarturné tillsammans med Lars Winnerbäck, Miss Li, Maia Hirasawa, Sofia Karlsson, Markus Krunegård och Cissi & Nour.
2008 gjorde jag höstföreställningen ”Jensen & Persson” tillsammans med min stora idol Sanna Persson Halapi.
2009 turnerade jag med soloföreställningen “En dödsrolig kväll om sorg och saknad”.
2011 med föreställningen “Livs levande”
December 2011 “Emil & Nour” tillsammans med Nour El-Refai
Den föreställningen har världens långsammaste turné och vi gör den i snitt en gång om året.
2013-2014 turnerade jag i ett år med föreställningen “I det nya landet” efter skivan med samma namn.
2015 släpptes samlingsskivan och boken “Om du inte står för något faller du för allt” och jag turnerade med föreställningen med samma namn.
Sommaren 2016 var jag sommarpratare i Sveriges Radio. Och på vintern 2016 och 2017 var jag även vinterpratare.
2016-2017 Turné med föreställningen “Flyktpotatis”
Höst 2018-2019 Turné med föreställningen “En gemensam galning”
2022-2023 “Än susa skogen” cykelturnén och tågturnén
2023-2024 “Sånger och snack (som lyktor i mörkret)
FILM
2008 gjorde jag min långfilmsdebut som skådespelare i Jan Troells Oscarsbidrag ”Maria Larssons eviga ögonblick”. Filmen har redan vunnit många fina internationella priser och fyra guldbaggar och gick på biograferna runt om i världen hösten 2008-våren 2009.
2008 släpptes dokumentären 300 (e)MIL om “Cykelturnén” året innan.
2015 gjorde SVT en timmes specialprogram/dokumentär “Emil Jensen”, med fokus på föreställningen “I det nya landet” med mycket annat runtomkring.
PRISER
2020 Karl Gerhard-priset
2018 STIMs stipendium
2017 Evert Taube-priset
2017 Skånes Kulturpris
2017 Staffanstorps kulturpris
2012 SKAPs pris
2011 Gustaf Fröding-priset
2010 Skånes miljöpris
2009 Hoola-Bandoola-priset till minne av Björn Afzelius
2008 Riksteaterns stipendium
2007 Stig Sjödin-priset
2007 Rebells artistpris
2004 Sverige- och europamästare i poetry slam
Och framför allt har jag fått frisedel från det militära
HISTORIA
I begynnelsen skrev jag mest musik, men så blev det texter över och jag började prata och utforska utrymmet mellan låtarna på mina konserter. Det mellansnack som då spårade ur – ibland en dikt, ibland ett skämt, ibland en monolog, oftast alla tre på samma gång – är grunden till allt det jag sen skrivit utanför musiken.
Runt sekelskiftet (2001) skrev jag ett par pjäser som jag regisserade och satte upp i Stockholm på olika teatrar. 2002-2003 skrev jag krönikor för olika humorprogram i Sveriges Radio, bland annat ”Så funkar det”.
2004 släppte jag min första soloskiva och upptäckte jag att jag kunde förena allt jag gjorde på en scen till en helt egen genre, och då började jag göra föreställningar med popmusik, poesi, ståuppkomik och liggnertragik. Därefter har jag gjort ett dussintal turnéer och hundratals spelningar/föreställningar på allt från Peace and Love-festivalen till Dramaten runt om i Sverige och norra Europa.
Förutom att berätta små fiktiva och autentiska historier och vända ut och in på mig själv i mina låtar, brukar jag, inte minst i mina mellansnack, skriva och prata om det som känns angeläget, som mänskliga rättigheter, feminism och hållbar utveckling.
I många år har jag skrivit krönikor för tidningen ETC. På söndagar gör jag kåserier i “Godmorgon, världen” i Sveriges radio och återkommande “Tankar för dagen” i samma kanal. Där hade jag också mitt egna program “Mellansnack”.